Informacije iz oblasti kulture

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ 19. juna u BKC-u u Tuzli

 

24.05.2019 15:53
Slika
 

Ovogodišnji, jedanaesti po redu, Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ bit će održan 18. i 19.06 2019. godine, dogovoreno je na sjednici Organizacionog odbora ove manifestacije održanoj 15.05.2019. godine. U okviru revijalne večeri, koja će se održati u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, izvodeći naše najljepše sevdalinke, publici će se predstaviti eminentni izvođači. Noć prije, 18.06. u okvirima navedenog festivala bit će održano takmičarsko veče za nove kompozicije, kao i regionalno takmičenje harmonikaša pod pokroviteljstvom jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača ovoga instrumenta, kompanije Guerrini iz Italije.

Osim organizacije ovogodišnjeg festivala, na sjednici se razgovaralo i o procesu upisa sevdalinke na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva. „Na sastanku koji smo nedavno imali u resornom federalnom ministarstvu dobili smo informacije da procedura ide svojim tokom. Stručni tim završava aktivnosti u vezi sa prijavom, a uskoro se očekuju i pisma saglasnosti baštinika sevdalinke i pisma podrške ustanova kulture, koja treba da budu prilozi ovoj prijavi i da joj dodatno daju na težini i kredibilitetu“, kazali su etnolog - kustos u Muzeju Istočne Bosne Tuzla, Vesna Isabegović i stručni saradnik za kulturno- historijsko, umjetničko i spomeničko naslijeđe u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona Semir Hadžimusić, inače članovi Organizacionog odbora.

Podsjećamo, Festival sevdalinke upravo za cilj ima afirmaciju i očuvanje sevdalinke kao kulturno-historijskog nematerijalnog blaga Bosne  Hercegovine i kruna je brojnih aktivnosti koje Udruženje muzičkih umjetnika sa svojim prijateljima provodi tokom cijele godine.

Jedna od takvih aktivnosti je i koncert „Sevdah u Beogradu“ koji se održao 03.04.2019. godine. Na sastanku su rezimirane i ove aktivnosti te je konstatovano da već dugo vremena neki koncert u Beogradu nije pobudio toliko interesovanja kao navedeni događaj. Dokaz tome su i mnogobrojni pozivi svih relevantnih medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, Srbije ali i cijelog regiona koji su izrazili interes za ovim događajem, pri čemu je posebni istaknuto da je cjelokupan koncert snimala i državna televizija RTS.

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona je cijeneći važnost sevdalinke kao nematerijanog kulturnog naslijeđa dalo podršku radu navedenog organizacionog odbora kroz učešće Selme Bešić Čerkezović, stručnog saradnika za kulturu i informisanje.

0 0