Informacije iz oblasti kulture

Ministar Mićanović otvorio izložbu slika likovne kolonije Breške

 

12.02.2020 08:01
Slika
 

Dana 04.02.2020. godine ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović svečano je otvorio izložbu slika sa 20. međunarodne likovne kolonije Breške, kazavši da je 20 godina trajanja i postojanja Međunarodne likovne kolonije Breške već dostojno pisanja jedne umjetničke povijesti.

Međunarodna likovna kolonija Breške je od izuzetne važnosti za Tuzlanski kanton, a odluku o tome je donijela Vlada Tuzlanskog kantona.

„Ova kolonija građanima Tuzlanskog kantona pokazuje jednu novu vrijednost koju trebamo baštiniti. Vlada Tuzlanskog kantona kao i Ministarstvo kulture, sporta i mladih Tuzlanskog kantona će uvijek stati iza ovakvih projekata i manifestacija", rekao je ovom prilikom ministar Mićanović.
Umjetničke slike i radovi nastali na 20. međunarodnoj likovnoj koloniji Breške predstavljeni su tuzlanskoj javnosti u galeriji „Kristian Kreković" u Franjevačkom samostanu u Tuzli. Organizator je Hrvatskog kulturno društvo Napredak, Glavna podružnica Tuzla.

„Moramo reći da smo mi u Napretku veoma ponosni što naš kapitalni projekt traje već dvadeset godina. Takva činjenica nas ispunjava zadovoljstvom. Naravno da i u budućnosti planiramo raditi jednako kvalitetno. Važno je imati ovakav projekt posebice što se on događa na Breškama, prelijepom selu pored Tuzle i svaki put nakon tjedan dana rada umjetnici odlaze zaljubljeni u ovaj kraj, zavole ljude i Tuzlu", rekao je Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Tuzla.

Međunarodna likovna kolonija Breške najdugotrajnija je likovna kolonija u BiH koja okuplja umjetnike iz zemalja regije i cijele Evrope do sada je iznjedrila oko 800 umjetničkih djela, a njihovom prodajom stipendirani su najbolji učenici i studenti.

0 0