Informacije iz oblasti sporta

6. APRIL - MEĐUNARODNI DAN SPORTA ZA RAZVOJ I MIR

 

06.04.2021 16:53
Slika
 
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 23. avgusta 2013. godine proglasila 6. april Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir, koji ističe važnost sporta „kao alata za obrazovanje, razvoj i mir, koji promiče suradnju, toleranciju, razumijevanje, društvenu uključenost i zdravlje na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou“, te iskorjenjivanju kulturnih barijera širom svijeta.

Na ovaj dan, 6. aprila svake godine, posebno se promovira zdrav način života i naglašava fokus Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se omogući pristup sportu što većem broju ljudi.

Pravo na pristup i učešće u sportu i igru već odavno je priznato u nizu međunarodnih konvencija. Godine 1978. UNESCO je opisao sport i fizičko obrazovanje kao "osnovno pravo za sve". Međutim, do danas, pravo na igru i sport se previše često zanemaruje ili se ne poštuje.

Sport ima jedinstvenu moć da privuče, mobiliše i inspiriše. Sport igra značajnu ulogu promoviranjem društvene integracije i ekonomskog razvoja u različitim geografskim, kulturnim i političkim kontekstima.

Sport podstiče:
-          Individualni razvoj;
-          Promovira zdravlje i prevenciju bolesti;
-          Promovira rodnu ravnopravnost;
-          Socijalnu integraciju i razvoj društvenog kapitala;
-          Izgradnju mira i sprječavanje sukoba;
-          Oporavak nakon katastrofa i normalizaciju života;
-          Ekonomski razvoj;
-          Komunikaciju i društvenu mobilizaciju.

Pozivaju se sportske organizacije, civilno društvo i privatni sektor, te svi ostali relevantni akteri, na saradnju, praćenje i podizanje svijesti o Međunarodnom danu sporta za razvoj i mir.

Više na: https://www.un.org/en/ observances/sport-day
0 0