Informacije iz oblasti mladih

Održana konferencija “Prvih 300” Investicijske fondacije Impakt na kojoj je učešće uzelo i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade

 

20.05.2022 08:10
Slika
 
Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona učesvovalo je na Konferenciji "Prvih 300" Investicijske fondacije Impakt.

Ovom su prilikom prezentovani rezultati rada inkubatora poslovnih ideja koji Investicijska fondacija Impakt provodi već 4 godine uz podršku Vlade Švicarske, lokalnih zajednica i kantonalnih ministarstava.
U periodu 2018-2022. g. IMPAKT inkubator proveden je u 55 lokalnih zajednica u kojima je podržano osnivanje i unaprjeđenje 300 poslovnih poduhvata. Dosad je u podržanim biznisima zaposleno više od 600 osoba, a procenat održivosti biznisa nakon 12 mjeseci od osnivanja iznosi 95%. Ključna ideja Inkubatora je kreiranje sinergije napora lokalnih zajednica, javnih službi za zapošljavanje, ministarstava na različitim nivoima i međunarodnih donatora, sa ciljem pružanja podrške mladim i svim drugim osobama koji žele pokrenuti ili razviti svoj biznis. Zajedničkim nastupom svih aktera, moguće je znatno poboljšati kvalitet programa podrške, ali i olakšati pristup toj podršci i povećati obuhvat.

Rezultat ovih poduhvata je aktivacija preduzetnika, kvalitetnije poslovne ideje te njihova realizacija u praksi, što direktno utiče na kreiranje radnih mjesta kao preduslov za bolji životni standard.
Na Konferenciji, čiji je moto bio - sinergijskim pristupom ka razvoju poduzetništva, poduzetničke infrastrukture i povoljnijeg poslovnog okruženja, sudjelovala je i predstavnica Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Lejla Elezović. Pored predstavnika Ministarstva za kulturu, sport i mlade na panelu su sudjelovali i Sead Džiho, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Milka Latinčić, Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske, Amra Abadžić, Vlada Brčko distrikta BiH, Gordana Latinović, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske i Omer Korjenić, Federalni zavod za zapošljavanje.
Napomene radi Ministarstvo za kulturu, sport i mlade sinergijskim pristupom u 2022. godini realizuje projekat IMPAKT - Inkubator poslovnih ideja sa 10 lokalnih zajednica kantona, Službom za zapošljavanje i Investicijskom fondacijom IMPAKT, a projekat je usmjeren na zapošljavanje i samozapošljavanje mladih.
0 0