Novosti

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i u 2023.godini nastavlja sa Programom “IMPAKT inkubatori poslovnih ideja na području Tuzlanskog kantona”

 

20.04.2023 07:44
Slika
 
Dana 19.04.2023.godine u 12:00 sati upriličeno je potpisivanje Ugovora o partnerstvu, između Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Investicijske fondacije “Impakt”, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, i 11 lokalnih zajednica sa područja Tuzlanskog kantona, a u cilju realizacije Programa “IMPAKT inkubatori poslovnih ideja na području Tuzlanskog kantona”.

Ministarstvo je saradnju sa Investicijskom fondacijom “Impakt” i JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona na Programu “IMPAKT inkubatori poslovnih ideja na području Tuzlanskog kantona” započelo 2021. godine, te nastavilo u 2022. i 2023.godini, a u svrhu daljeg razvoja programa podrške poduzetništvu na području jedinica lokalne samouprave Tuzlanskog kantona koje su iskazale interes za saradnju, a sa ciljem očuvanja postojećih poduzetnika te pružanja podrške samozapošljavanju nezaposlenih mladih lica odnosno osnivanju i radu njihovih poslovnih subjekata.

Ministar Gazdić je istakao važnost ovog Programa za cjelokupnu zajednicu i neophodnost njegovog provođenja na području cijelog Tuzlanskog kantona kako bi se mladima od 18 do 35.godina života omogućila realizacija poduzetničkih ideja, te na taj način preventivno djelovalo u cilju sprječavanja odlaska mladih sa područja našeg Kantona.

Realizacija ovog Programa vršiti će se u skladu sa potpisanim Ugovorom o partnerstvu, između Ministarstva, Investicijske fondacije “Impakt”, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, i 11 lokalnih zajednica sa područja Tuzlanskog kantona koje su iskazale interes za učešće u istom. Za namjene “IMPAKT inkubatori poslovnih ideja na području Tuzlanskog kantona” Ministarstvo je za potrebe Programa izdvojilo sredstva u ukupnom iznosu od 220.000,00 KM, dok su lokalne zajednice sa područja Tuzlanskog kantona učestvovale u Programu sa po minimalno 5.000,00 KM, te Investicijska fondacija „Impakt“ sa 165.000,00 KM. Lokalne zajednice sa područja Tuzlanskog kantona koje su iskazale interes za učešće su Tuzla, Lukavac, Banovići, Sapna, Čelić, Teočak, Doboj Istok, Gračanica, Srebrenik, Kalesija i Kladanj.
0 0