Novosti

Podrška poslovnim idejama mladih na području TK

 

22.04.2024 14:42
Slika
 

U Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona danas su potpisani ugovori između 13 gradova i općina Tuzlanskog kantona, JU Služba za zapošljavanje TK i Investicijske fondacije IMPAKT kojima je cilj podržati mlade ljude pri kreiranju poslovnih poduhvata u svojim lokalnim sredinama.

Ocjenjujući dosadašnju saradnju na ovom polju uspješnom, ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić je naglasio da je broj mladih koji su aplicirali za dosadašnje javne pozive bio osnovna vodilja.

„U prethodne tri godine imamo kreiranih više od 101 mladi biznis poduhvat. Održivost tih mladih biznis poduhvata je preko 95 %. Mi ćemo nakon današnjih potpisivanja ugovora krenuti sa raspisivanjem javnih poziva na području TK te se nadamo velikom odzivu mladih koji će svoje ideje pretočiti u javu i aplicirati a mi smo tu da im damo podršku, kako resorno ministarstvo tako i Vlada TK. Svi mladi će proći određeni niz edukacija i imati mentorsku podršku tokom realizacije projekta“, kazao je ministar Gazdić.  

Fondacija IMPAKT u projektu učestvuje značajnim sredstvima a jedinice lokalne samouprave će učestvovati sa minimalnim iznosom od 5000 KM, rečeno je ovom prilikom.

Direktor investicijske fondacije IMPAKT Senaid Đozo istaknuo je da je skoro 300 mladih  u prethodne tri godine ušlo u inkubator te da je 100 njih podržano.

„Bitno je da ste mlada osoba od 18 do 35 godina sa minimalno srednjom školu i da imate poslovnu ideju. I ako je nemate, prijavite se mi ćemo vam pomoći da generišete poslovne ideje. Sredstva ne mogu dobiti poduzetnici koji apliciraju sa idejama iz ugostiteljstva i trgovinske radnje. Uradili smo analizu za 2023. godinu koliko ovaj program doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju, kroz nova zapošljavanja, stvaranje novih vrijednosti i došli do podatka da preko 10 % novih zapošljavanja na nivou TK proističe iz IMPAKT inkubatora poslovnih ideja“, rekao je direktor Đozo.

Prema riječima načelnika Taiba Muminovića Općini Teočak je ovo treća godina kako učestvuju u ovim projektima.

„U prvoj godini nismo bili sufinansijeri ali kada smo vidjeli da ima zainteresovanih mladih mi smo i prošle i ove godine predvidjeli vlastito učešće u finansiranju ovog projekta. Ovo radimo jer želimo da damo poruku mladima da mogu razvijati vlastite ideje. Da mogu u vlastitim sredinama osmisliti nekakav projekat a dosadašnje iskustvo je pokazalo da mladi imaju različitih ideja“, kazao je načelnik Muminović.

 Pozitivne impresije o saradnji sa Fondacijom IMPAKT izrazio je i načelnik Banovića Bego Gutić.

„Općina Banovići već 4 godinu zaredom sarađuje sa Fondacijom IMPAKT na podršci i promociji poduzetništva. Imamo i konkretne razultate. U protekle 4 godine 25 novih biznisa. Preko 50 radnih mjesta. Ono što je važno i da svi ti biznisi ostaju aktivni, živi a čak se bilježi promjena oblika organizovanja iz obrta u dioničarsko društvo“, rekao je načelnik Gutić.

I gradonačelnik Živinica  Began Muhić današnji događaj ocjenjuje kao izuzetan.

„Ovo je druga godina kako sarađujemo sa Fondacijom IMPAKT. Prošle godine smo uspješno implementirali 9 vrlo važnih projekata i siguran sam  da će ovo biti višestruka korist. Osim novih poslodavaca, novih privrednika u gradu stvorit će se pretpostavka jedne pozitivne edukacije mladih privrednika i stvaranje pozitivnog trenda i okruženja i javnih poziva mladim ljudima da se bave biznisom. Da se interesuju za ovakve i slične projekte i da svoje kreativne ideje implementiraju u djelo.“

U prvom ciklusu, do kraja ove sedmice, bit će raspisan javni poziv za 8 jedinica lokalne samouprave a u drugom, u junu ili avgustu za preostalih 5 a moći će se prijaviti osobe između 17 i 35 godina. Obuka će biti realizovana od septembra pa do novembra.

 

 

0 0