Informacije iz oblasti kulture

Prijem studenta Muzičke akademije Vehbije Hodžića

 

11.08.2021 09:19
Slika
 
Danas je u prostorijama Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona upriličena posjeta mladom i perspektivnom studentu Muzičke akademije Vehbiji Hodžiću. Ministar Zlatan Muratović je srdačno dočekao uspješnog studenta, te su razgovarali o postignutim rezultatima i daljoj podršci i saradnji.

Vehbija je rođen 11.05.2000. godine u Tuzli. Student je treće godine Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, smjera za harmoniku. U toku svog osnovnog muzičkog obrazovanja, nastupio je na mnogim prestižnim, kako domaćim tako i internacionalnim takmičenjima, te ostvario zapažene rezultate.

Kao solista, član kamernog ansambla, orkestra i mješovitog hora sudjelovao je na mnogim koncertima i takmičenjima, kako u zemlji tako i u inostranstvu, osvojivši mnoštvo nagrada i priznanja. U toku svog dosadašnjeg akademskog obrazovanja osvojio je niz laureatskih i prvih nagrada na više internacionalnih takmičenja, od kojih se među značajnijim ističu: laureat (pobjednik kategorije i cjelokupnog takmičenja) na Sedmom Internacionalnom festival “Ohrid te sakam” u Sjevernoj Makedoniji, laureat na XXII Međunarodnom takmičenju harmonikaša u Loznici (Srbija), prva nagrada na VI Internacionalnom festivalu harmonike u Grazu (Austrija), dok krunu ovogodišnjeg uspjeha predstavlja dvostruka laureatska nagrada na “11. Internacionalnom festivalu Akordeon art + 2021” u disciplinama harmonika i klavirski praktikum, te laureatska nagrada na “Danima harmonike” u Ugljeviku, kojom je direktno izabran za predstavnika Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem Svjetskom kupu harmonike, u seniorskoj kategoriji. U sklopu svih aktivnosti, osvojenih nagrada i priznanja, imao je preko 250 javnih nastupa. Ministar je izrazio veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima, te obećao da će i u narednom periodu pružati maksimalnu podršku mladim talentima.
0 0