Informacije iz oblasti mladih

U Banovićima i Čeliću podržano 7 poslovnih ideja mladih

 

13.07.2022 11:06
Slika
 
Implementacija Strategije za mlade Tuzlanskog kantona jedna je od važnih segmenata aktivnosti Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona sa posebnim naglaskom na aktivnostima usmjerenim ka rješavanju problema nezaposlenosti mladih. S tim u vezi, Ministarstvo, u saradnji sa Investicijskom fondacijom Impakt, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i 10 lokalnih zajednica provodi sveobuhvatni program podrške razvoju poduzetništva mladih pod nazivom IMPAKT inkubator poslovnih ideja na području Tuzlanskog kantona koji se provodi već drugu godinu zaredom.

Nakon završetka poduzetničke obuka na područku općine Banovići i općine Čelič učesnici IMPAKT inkubatora poslovnih ideja su prezenturali svoje poslovne ideje i to 04.07.2022. godine u Čeliću i 05.07.2022. godine u Banovićima. Prezentacijama poslovnih ideja prisustvovali su načelnici ovih opština, Bego Gutić i Admir Hrustanović, koji su istakli značaj implementacije ovog projekta na području tih opština.
Nakon prezentacija 7 mladih ljudi je dobilo podršku u pokretanju ili razvoju svoje poslovne ideje i to:

Čelić:

  •  Adisa Mujčinović - AVANT GARD LINGERIE
  • Nermin Mešić - Održavanje zelenih površina Ratkovići
  • Semir Mehanović - Autoškola Manual MS

Banovići:

  • Adela Huseinbašić - Eko jaja Banovići
  • Alen Modrić- Namještaj Lina
  • Jasmin Pirić - VEMI Lux - proizvodnja namještaja
  • Dino Turalić – DR Nature – uslovno ukoliko se ispune zahtjevi definisani od strane Komisije,

U Banovićima je podrška osigurana za dodatna dva učesnika koji su izvan dobne granice mladih, za koje je sredstva osigurala Općina Banovići.

Član stručne Komisije za ocjenu poslovnih ideja bila je i Lejla Elezović, pomoćnica ministra za sport i mlade u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, koja je u svom uvodnom obraćanju na prezentacijama istkla značaj realizacije projekta kako za samozapošljavanje mladih tako i za poticanje poduzetničkog duha i aktivizma mladih.

Ove sedmice finalne prezentacije poslovnih ideja održat će se u Sapni, Teočaku i Doboj Istoku gdje će biti dodijeljeno još najmanje 9 grantova za mlade.
Ciklus se nastavlja na jesen kada će javni pozivi biti objavljeni za ostalih 10 lokalnih zajednica koje su uključene u projekat: Tuzla, Kladanj, Lukavac, Gračanica i Kalesija.
0 0