Informacije iz oblasti kulture

USPOSTAVLJANJE PREKOGRANIČNE SARADNJE SA AUDIOVIZUELNIM CENTROM I TVRTKOM 4FILM IZ ZAGREBA

 

18.11.2022 09:16
Slika
 
Ministrica za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Ivana Mijatović sa pomoćnicom za kulturu Amelom Mehmedović i predsjednikom Savjeta za kulturu Elmirom Krivalićem obavila je službenu posjetu Zagrebu, gdje je održan radni sastanak sa Chriom Marchicem ravnateljem Hrvatskog audiovizuelnog centra i Anitom Juka, producenticom u tvrtci ,,4 Film produkcije.“

Na sastanku je razgovarano o uspostavljanju prekogranične saradnje na projektu dugometražnog igranog filma ,,Stranci u noći“ koji se koproducira s Bosnom i Hercegovinom. Samim tim angažirat će se radnici iz BiH, a glavne uloge tumačit će glumci iz Tuzlanskog kantona. U toku je razmatranje i snimanja scena na Panonskim jezerima. Debitantski dugometražni film rediteljice Ivone Juka ,,Ti mene nosiš“ osvojio je 17 nagrada, a svoju međunarodnu premijeru ostvario je u Karlovy Vary International Film Festivalu A kategorije. Godine 2015. je nominiran za najboloji evropski film, a iste godine bio je nominiran i za najprestižniju flmsku nagradu na svijetu –Oskar.

Poznata VOD platforma Netflix je otkupila prava za film, te je ,,Ti mene nosiš“ postao prvi film iz cijele regje, koji se nalazio u ponudi Netfilixa u 190 država.Također je razgovarano o formiranju audiovizuelnog filmskog centra u Tuzli što bi bilo veoma značajno za Tuzlanski kanton, te su razmijenjena iskustva oko formiranja centra. Ministarstvo za kulturu , sport i mlade će nastaviti saradnju u cilju poboljšanja kvaliteta kulturnih djelatnosti u našem kantonu i samoj državi Bosni i Hercegovini.
0 0