JAVNA USTANOVA BOSANSKI KULTURNI CENTAR TUZLANSKOG KANTONA TUZLA (BKC)

Slika
Javna ustanova Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla (BKC) osnovana je 25.11.1997.godine sa sjedištem u Tuzli. Nalazi se u jednom od najreprezenativnijih objekata u ulici Mije Keroševića Guje br.3.

Osnivanje BKC-a imalo je za cilj afirmisanje intelektualne i umjetničke djelatnosti, očuvanje kulturne tradicije naroda, kao i njihovu adekvatnu prezentaciju, približavanje kultura drugih naroda, te oblikovanje javnog mnjenja. Od samog početka BKC se bavio različitim formama i posredstvom različitih medija prevashodno bavio značajnim temama i djelima savremene umjetnosti, ali i kulturnim nasljeđem.

Osnivanje i djelatnost JU BKC TK Tuzla je regulisano sljedećim osnovnim pravnim aktima:
Ukazom o osnivanju JU Bosanski kulturni centar TK Tuzla

Pravilima JU BKC TK Tuzla
Položaj i prostor u kojem je smješten BKC, nakon adaptiranja i dodatnog opremanja, pruža mogućnost za obavljanje osnovne djelatnosti, prezentiranje i realizaciju gotovo svih kulturnih, umjetničkih i obrazovnih sadržaja - u vlastitoj ili gostujućim produkcijama.

Jedinstveni kompleks višenamjenskog prostora, ukupne površine od 3.500 m2, čine:
JU BKC TK Tuzla je veoma značajna ustanova na području Tuzlanskog kantona što potvrđuju podaci da se samo u jednoj poslovnoj godini u BKC-u realizuje između 350-400 događaja. Također, posjeta događajima prema zvaničim podacima bila je oko 100.000 posjetilaca godišnje.

Godina 2017. je bila godina jubileja 20 godina postojanja i djelovanja JU BKC TK, čije je obilježavanje proteklo realizacijom mnogobrojnih događaja i aktivnosti kontinuiranim organizovanjem različitih događaja. U godini jubileja u JU BKC TK realizovano je 407 događaja od kojih se izdvajaju projekti u vlastitoj produkciji: 9. Bijenale umjetnosti minijature BiH, 1. Dane komedije, dječije predstave „Bosanska bajka“ i „Plava boja snijega“, izdavanje Zbirke „1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena“, te značajne projekte kooprodukcije: Opera „Zmaj od Bosne“, balet „Palčica“, koji su nakon više od dvije decenije ponovo dio  programskih aktivnosti JU BKC TK.

JU BKC TK dobitnik je i brojnih priznanja od kojih se izdvaja Plaketa sa zlatnim grbom Grada Tuzle, i nagrada Radija Slobodne Evrope za najbolju instituciju kulture, te brojna druga priznanja.

U svom dugogodišnjem radu, BKC TK Tuzla je stekao imidž Javne ustanove sa međunarodnim kredibilitetom, ostvarivši uspješnu saradnju sa mnogim zemljama Evrope i svijeta (Francuska, Holandija, Njemačka, Austrija, Italija, Egipat, Bugarska,  Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Kina, Japan, SAD, Australija, itd.)

 

 

Dokumenti
Kontakt

JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla

Adresa: Mije Keroševića Guje 3, 75 000 Tuzla

Telefon: 035 282 296

E-mail: bkctktuzla@gmail.com

Web stranica:  www.bkctuzla.ba.

0 0