NaslovJavna ustanova Specijalna biblioteka ''Behram-beg'' u Tuzli

Slika
Javna ustanova Specijalna biblioteka ''Behram-beg'' u Tuzli namijenjena je obrazovanju, informisanju i zadovoljavanju kulturnih i naučnih potreba građana iz oblasti islamistike, kulturne tradicije građana Bosne i Hercegovine, i ostalih naučnih disciplina. Osnivači su joj Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Skupština Tuzlanskog kantona. Kao što stoji i u njenom nazivu, Biblioteka je specijalnog karaktera, zbog svoje, prije svega, orijentalne zbirke, i kao takva koristi posebnim kategorijama korisnika; onima koji znaju iščitavati i koristiti se takvom literaturom, doprinoseći time razvoju Islamske zajednice i društva u kojem žive, općenito. S druge strane, Biblioteka je i javnog karaktera; otvorena je za svo građanstvo koje je može koristiti u punom kapacitetu u okviru definisanih uslova i pravila.

Biblioteka je počela s radom 3. juna 1993. godine kada je djelovala u sklopu Medžlisa IZ Tuzla. Nakon izvjesnog vremena, Biblioteka je postala samostalna institucija, a od 2005. godine prelazi u novu zgradu gdje i sada djeluje, na adresi Solni trg, br. 6.

Biblioteka ''Behram-beg'' jedna je od dvije biblioteke koje djeluju pod krovom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pored čuvene Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, i jedna je od dvije biblioteke javnog karaktera u gradu Tuzla, pored Narodne i univerzitetske biblioteke ''Derviš Sušič''.

Ono što biblioteku ''Behram-beg'' u Tuzli čini posebnom jeste veliki broj knjiga na orijentalnim jezicima: osmanskom, turskom, arapskom i perzijskom. Među njima je i 78 rukopisa koji čine posebno bogatstvo Biblioteke; neki od njih su stari i više od 350 godina (Đulistan Šejha Sadija Širazija, prepisan oko 1664. godine).

Biblioteka trenutno ima oko 18 000 knjiga. Među njima je veliki broj lektira i za osnovne i za srednje škole.

U Biblioteci se nalazi i čitaonica, snabdjevena internet mrežom, koju članovi Biblioteke mogu svakodnevno koristiti, poštujući predviđena pravila, bez dodatne novčane nadoknade.

Pored svojih osnovnih djelatnosti Biblioteka redovno održava manifestacije edukativno-kulturnog karaktera kako bi se, i na taj način, otvorila prema javnosti, doprinijela svojoj popularizaciji, ali i podizanju obrazovanja i kulture naših građana na više nivoe.

Kontakt
Javna ustanova Specijalna biblioteka ''Behram-beg'' u Tuzli
Adresa: Solni trg 6, 75000 Tuzla
Telefon: 035 277 340
Web stranica:  www.behrambeg.ba 
0 0